Rustfri pulverteknologi

– en vigtig del af fremtidens metalindustri

22. oktober 2019

Hotel Amerika
Amerikavej 48
9500 Hobro

Pulvermetallurgi har været industrielt kendt siden 1950’erne, hvor bilindustrien tog processen til sig med klare fordele i højvolumenproduktion kombineret med høj reproducérbarhed og en fornuftig pris. I 1980’erne gik Danmark forrest på at udvikle rustfrit stål med pulvermetallurgiske processer, og danske virksomheder er stadig i front på dette område.

Pulvermetallurgisk fremstilling er en af de mest fleksible processer, vi har i metalindustrien. Har du brug for at ændre på legeringssammensætningen, kan det gøres fra blend til blend eller endog ved en justering af atmosfæresammensætningen under selve sintringsprocessen. En agilitet, vi tror på bliver en rød tråd i fremtidens metalindustri.

Pulvermetallurgi er dog meget andet end pressede tandhjul, men dækker over fremstillingsmetoder som Metal Injection Molding (MIM), Hot Isostatic Pressing (HIP), pulverekstrudering og 3D print teknologier. Alle disse vil blive gennemgået på denne temadag af eksperter indenfor deres felter.

09:00 - 09:30
Registrering og morgenmad
09:30 - 09:40
Velkomst
09:40 - 10:00
Pulverekstrudering – en ny procesvej til komplekse geometrier

Peter Kjeldsteen, Development & Innovation Manager, Sintex A/S

Ekstruderingsprocessen er kendt fra mange andre brancher, men har ikke tidligere været udviklet til metalindustrien. Sintex har arbejdet med at udvikle denne teknologi gennem 8 år med afsæt i et princip om bæredygtighed – både hvad angår fremstillingsprocessen og de applikationer processen skal anvendes i. I dette indlæg vil udviklingsforløbet blive gennemgået fra første (knap så) geniale idé til hvor vi står i dag, ligesom potentielle cases vil blive demonstreret dækkende bredt fra crash absorbers i biler og toge til støjdæmpere i mekaniske konstruktioner.

Peter Kjeldsteen er Development & Innovation Manager på Sintex, hvor han har været ansat i 13 år. Peter har en baggrund som kemiingeniør fra DTU og har krydret denne med en e-MBA i innovation og teknologiledelse. Peter har arbejdet med pulvermetallurgisk udvikling siden han i 1997 tog til Barcelona for at arbejde på en af Europas største pulvermetallurgisk virksomheder, og sidder i dag i bestyrelsen for den europæisk pulvermetal organisation, EPMA, hvor han også er formand for en arbejdsgruppe der arbejder med udvikling af funktionelle materialer.
10:00 - 10:20
Traditionel pulver kompaktering

Sten Millot, R&D Manager, FJ Industries A/S

Komponenter fremstillet ved pulvermetallurgiske processer har i mange år været anvendt i bilindustrien og bliver nu også mere og mere efterspurgt i andre industrier på grund af de fordelagtige emnepriser og den ensartede kvalitet, processen giver. I præsentationen gennemgås processerne presning og sintring, og der vil blive vist et eksempel på fremstilling af et sinterværktøj. Deltagerne får indblik i, hvordan man designer et sinteremne, kendskab til sintringsteknologien samt fordelene ved at anvende sintermetal i deres produkter/konstruktioner.

Sten Millot er uddannet teknikumingeniør/maskiningeniør og har 30 års erfaring med materialer og processer indenfor stålindustrien, de sidste 17 år hos FJ Industries A/S med sintermetal som hovedområde.
10:20 - 10:40
Pause
10:40 - 11:10
Powermet til brug i Hot Isostatic Pressing

Jon Reiel Endal, Global Sales Manager Oil & Gas, Bodycote

Hot Isostatic Pressing, der bruges til at fremstille komponenter, er fokusset i dette oplæg. Jon Reiel Endal vil fortælle om Powdermet, som er det mærke, Bodycote anvender til HIP. Han vil ligeledes fortælle om designaspeketet ved denne fremstillingsmetode.

Jon Reiel Endal er salgschef indenfor olie og gas i Bodycote, hvor han har været ansat i lidt over 1 år. Har har mere end 20 års erfaring med off-shore/subsea, hvoraf de seneste 7 år har været med materiale- og overfladeteknologi.
11:10 - 11:35
Metal Injection Molding: introduktion og brugen i AM

Poul Verner Søgaard, Senior Process Specialist, Metal Injection Molding, Sintex A/S

Denne præsentation giver en overordnet beskrivelse af processen bag metal injection molding (MIM). Den giver samtidig et indblik i, hvordan den kan bruges i fremtidige AM applikationer, hvor MIM i dag betragtes som state of the art. Derudover får deltagerne en forståelse for fordele og ulemper ved MIM processen, og hvilken betydning det har for AM.

Poul Verner Søgaard er civilingeniør i manufacturing engineering og har mere end 10 års erfaring med MIM. Han har været ansat hos Sintex A/S siden 2008 og afsluttede six sigma black belt training i 2016.
11:35 - 12:00
Udvikling af duplex rustfrit stål til Metal Injection Moulding (MIM)

Peter Valler, Innovation Project Leader, Sintex A/S

Duplex bruges til applikationer der kræver bedre mekaniske egenskaber og korrosionsbestandighed end typisk austenistisk og ferritisk stål. Præsentationen vil beskrive, hvordan metal injection moulding processen kan være med til at undgå typiske ulæmper ved duplex, som for eksempel vanskelig mekanisk bearbejdning og risikoen for at danne intermetalliske faser ved svejsning, samt en kig ind i hvordan duplex MIM er blevet udviklet.

Peter Valler er Innovation Project Leader på Sintex, hvor han har ansvar for at udvikle nye formgivningsmetoder og legeringer til pulvermetal, samt magneter og magnetiske systemer.

12:00 - 13:00
Frokost
13:00 - 13:30
Fordele ved Digital Metal High-Precision Binder Jetting (holdes på engelsk)

Mats Nilsson, Area Sales Manager, Digital Metal, Sverige

Digital Metal Binder Jetting vil komme til at spille en stadig større rolle i fremstillingen af små, detaljerede og komplekse geometrier, efterhånden som Additive Manufacturing  bliver mere og mere populært. Digital Metal Binder Jetting er en teknologi, der gør det muligt at producere serier og prototyper med en moderne 3D metalprinter. Dette oplæg vil vise, hvilke fordele Digital Metal Binder Jetting har, og hvad man skal have i baghovedet, når man designer til Binder Jetting.

Mats Nilsson er diplomingeniør i mekanik og Area Sales Manager hos Digital Metal AB i Sverige.
13:30 - 13:50
Metal pulver til Additive Manufacturing: Karakteristik, kvalitetskontrol og anbefalinger

Dagny Primdahl, Senior Additive Manufacturing Materials Engineer, Grundfos

Denne præsentation vil fokusere på pulver til Powder Bed Fusion (PBF) processen, en produktionsmetode, der stiller skarpe krav til pulveret i forhold til partikelstørrelse, partikel morfologi og pulver genbrug. Mængden af genbrug af pulver medfører et behov for metoder til at kontrollere og monitorere kvaliteten af både nyt og brugt pulver.

Dagny Primdahl er diplomingeniør i kemi med knap 20 års erfaring indenfor materialevidenskab, hvoraf 10 år har været som konsulent indenfor metallurgi og korrosionsvidenskab. Hun arbejder i dag som som Senior Additive Manufacturing Engineer hos Grundfos i Additive Manufacturing gruppen med hovedfokus på metalbaserede processer.

13:50 - 14:00
Afrunding
14:00 - 14:20
Pause
14:20 - 14:35
Alle kører til Sintex A/S

Jyllandsvej 14
9500 Hobro

14:35 - 16:15
Rundvisning i produktionen på Sintex A/s

Husk egne sikkerhedssko

 

 

 

Pris
Medlemmer af ATV-SEMAPP eller en af vores markedsførende organisationer: 2.150 kr.
Ikke-medlemmer: 2.775 kr.
Early-bird rabat på 200 kr. ved registrering før den 28. september 2019.
Pris for ph.d-studerende ved ATV-SEMAPPs medlemsorganisationer: 975 kr.
B.Sc. og M.Sc. studerende medlemmer kan deltage for 200 kr. (Studentermedlemskab er gratis. Læs evt. mere om medlemskab af ATV-SEMAPP her.)
Early-bird rabatten på 200 gælder ikke for Ph.D.-studerende og studentermedlemmer.

Alle priser er uden moms.

Prisen inkluderer deltagelse, frokost, pauselækkerier og efterfølgende adgang til oplægsholdernes præsentationer.

Bindende registrering
Din tilmelding er bindende, men du kan dog altid sende en kollega, hvis du selv skulle blive forhindret. Husk blot at orientere os om det.

Spørgsmål?
Har du spørgsmål til konferencen eller problemer med din tilmelding, kan du kontakte ATV-SEMAPP ved at maile semapp@atv-semapp.dk eller ringe til Jytte Laursen på 4525 4898 eller Charlotte Leser på 4525 4899.