Sprøjtestøbning fra A-Z

– sådan kvalitetssikrer man sprøjtestøbte emner

4. februar 2020

Den jydske Haandværkerskole
Ellemosevej 25
8370 Hadsten

Et sprøjtestøbt emne er først vellykket, når det opfylder de helt rigtige kvalitetsmæssige parametre. Derfor er det vigtigt at indtænke valg af materiale, form og proces allerede i den tidlige designfase. Men hvordan sørger man for, at man vælger rigtigt, når man står overfor en bred vifte af muligheder og ikke ved hvilken, der er den helt rigtige til netop ens eget emne?

Når designfasen er overstået, og emnet skal produceres, er det tilsvarende vigtigt at forstå sprøjtestøbeprocessen og dens parametre og kunne genkende fejl og afvigelser fra det specificerede emne. Hvad skal man holde udkig efter, og hvornår er emnet godt nok?

Disse problemstillinger er omdrejningspunktet for denne temadag, hvor deltagerne vil få en bred indsigt i sprøjtestøbeprocessen og dens teknologi, herunder opbygning af sprøjtestøbemaskiner og værktøj, samt hvordan de forskellige plastmaterialer skal støbes. Ligeledes bliver deltagerne klædt bedre på til at tale samme ”sprog” som støberen.

Den Jyske haandværkerskole i Hadsten lægger hus til, og formiddagen byder på teoretiske forelæsninger om sprøjtestøbning efterfulgt af praktiske hands-on demonstrationer i sprøjtestøbeværkstedet. Om eftermiddagen vil der være præsentationer fra nogle af de førende europæiske råvareleverandører, Sabic og Distropol Nordic, der giver deltagerne indføringer i støbning i amorfe og semikrystallinske plasttyper.

Temadagen er målrettet dig, der designer emner, er teknisk indkøbsspecialist eller generelt arbejder med kvalitetssikring af sprøjtestøbte emner. Dagen kan også bruges som introduktion til sprøjtestøbning eller som brush-up for dem, der allerede har et grundlæggende kendskab til emnet.

Alle deltagere får et gratis eksemplar af  ’Guide to surface defects on thermoplastic injection-moulded parts’, som er et opslagsværk med praktisk vejledning til at definere og løse de daglige udfordringer med sprøjtestøbning. Guiden er sponsoreret af Arburg A/S.

09:00 - 09:30
Ankomst, registrering og let morgenmad
09:30 - 09:40
Velkomst ved ATV-SEMAPP
09:40 - 11:10
Støbeprocessen, materialer og sprøjtestøbemaskiner

Den jydske haandværkerskole

Formiddagen bliver et mix imellem teoretisk introduktion ved sprøjtestøbespecialist Daniel J. Dalsgaard og demonstrationer i sprøjtestøbningsværkstedet. Præsentationen vil gennemgå en systematisk tilgang til indkøring af formværktøjer til sprøjtestøbte emner for at sikre en ensartet optimal kvalitet. Begreber som fyldning, forsegling og køletid vil være genstand for en uddybning af balancen imellem optimering og kvalitet.
Deltagerne bliver delt op i mindre grupper og får en grundig introduktion til maskinerne, deres opbygning og funktion i relation til at kende korrekte faglige termer og begreber. Problemstillinger såsom indbygningshøjde, plastificeringskapacitet, køling, følgeudstyr og automatisering, bliver ligeledes gennemgået. Der vil være rig lejlighed til at cirkulere imellem de forskellige maskiner og stille spørgsmål til den underviser, som går rundt blandt grupperne/maskinerne og kommer med uddybende forklaringer. Maskinerne vil være bemandet af studerende.
Skolen vil vise et bredt udsnit af det udstyr, der bliver arbejdet med i sprøjtestøbning. Værkstedet råder over 12 sprøjtestøbemaskiner af mærket Arburg og en enkelt af mærket Engell. Vi skal se traditionelle sprøjtestøbningsmaskiner og maskiner, der laver flerkomponent støbning 2K & 3K processer. Flerkomponent støbning er en proces, hvor man kan støbe eksempelvis to eller flere forskellige materialer eller farver i etkomponent i én proces. Deltagerne vil ligeledes blive bekendt med maskiner med robothåndtering, både hvor der anvendes traditionelle robotter og et eksempel på Cobot løsning, en samarbejdende robot, som ikke kræver sikkerhedsafskærmning.

Ved en lille ’demonstrationsstand’ er der mulighed for at stifte kendskab med nogle af de typisk opståede fejl på emner i relation til proces, materialer og form/værktøj.

11:10 - 11:30
Pause
11:30 - 12:40
Støbning af amorfe materialer (holdes på engelsk)

Jos van Laerhoven, Technical Manager, Sabic

Denne præsentation fokuserer på amorfe polymerer, deres egenskaber og de udfordringer, som støberne møder. Jos van Laerhoven vil fortælle om de typiske betingelser for støbeprocessen, de typiske skader på fx DVD’er, som er støbt af transparente amorfe polymerer, og de væsentligste procesparametre. Han vil ydermere præsentere nogle eksempler på en videnskabelig tilgang til at bestemme de optimale støbebetingelser.

Jos van Laerhoven blev færdiguddannet som maskiningeniør i 1978 og blev umiddelbart derefter ansat hos GE Plastic/Sabic. Nu er han Product Manager, men han har hos Sabic siddet i mange forskellige typer stillinger i årenes løb.
12:40 - 13:40
Frokost
13:40 - 15:40
Sprøjtestøbning af halvkrystallinske engineering polymers (holdes på engelsk)

Ilkka Lauttia, Product Manager, Distrupol Nordic

Formålet med denne præsentation er at beskrive de grundlæggende regler for sprøjtestøbningens semikrystallinsk konstruktionspolymerer. Ilkka Lauttia gennemgår de grundlæggende forskelle mellem amorfe og halvkrystallinske polymermaterialer, og hvordan forskellene påvirker maskinindstillingerne. Præsentationen vil også komme ind på de vigtigste støbeparametre for halvkrystallinsk plast, som kan være med til at hjælpe dig med at bestemme nøgleparametrene. Et par cases, som handler om de mest almindelige problemer, vil også bliver gennemgået.

Ilkka Lauttia har en MSc i Material Science og har siden 2017 været ansat hos Distrupol - Dupont Nordics. Fra 2006-2017 var han ansat i DuPont Performance som Key Account Manager & Technical Support i Finland & Baltikum.
14:50 - 15:10
Pause
15:10 - 16:00
Kvalitetssikring af sprøjtestøbeprocessen igennem brug af systematisk indkøring

Daniel J. Dalsgaard, Sprøjtestøbespecialist, Den jydske haandværkerskole

Daniel vil belyse, hvordan forskellige procesparametre har indflydelse på det færdige produkt, og hvordan samspillet imellem værktøj – formbundne og ikke formbundne emnemål-, proces og udstyr har indflydelse på produktets kvalitet. Endvidere vil han belyse, hvordan der anvendes systematisk proceskontrol i forbindelse med produktion af sprøjtestøbte emner.

Daniel J. Dalsgaard er uddannet plastmager og er plastspecialist og PD med speciale i Erhvervspædagogik og har de seneste fem år undervist i sprøjtestøbning på alle niveauer, fra lærlinge til ingeniørstuderende. Daniel har mange års brancheerfaring fra danske sprøjtestøbningsvirksomheder, både fra virksomheder med egne produkter og virksomheder, der er underleverandører til større virksomheder.
16:00 - 16:10
Afrunding

Der er begrænset antal pladser.

Deltagergebyr

2.300 kr. Medlemmer af ATV-SEMAPP eller en af vores markedsførende organisationer
2.925 kr. Ikke-medlemmer
975 kr. PhD-studerende
200 kr. BSc og M.Sc studerende med studentermedlemskab af ATV-SEMAPP (Studentermedlemskab er gratis. Læs evt. mere om medlemskab af ATV-SEMAPP her.)

Alle priser er uden moms.

Early-bird rabat på 200 kr. ved registrering før den 13. januar 2020.

Prisen inkluderer deltagelse, frokost, pauselækkerier, ‘Guide to surface defects on thermoplastic injection-moulded parts’ og efterfølgende adgang til oplægsholdernes præsentationer.

Bindende tilmelding
Din tilmelding er bindende, men du kan dog altid sende en kollega, hvis du selv skulle blive forhindret. Husk blot at orientere os om det.

Spørgsmål?
Har du spørgsmål til konferencen eller problemer med din tilmelding, kan du kontakte ATV-SEMAPP ved at maile atv-semapp@mek.dtu.dk eller ringe til Jytte Laursen på 4525 4898 eller Charlotte Leser på 4525 4899.